
Produkcja trunków z wykorzystaniem owoców derenia daje im właściwości prozdrowotne, w tym również antyrakowe.
Dr Kinga Adamenko z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opracowała technologię zakwaszania, która posiada działanie prozdrowotne. Ten nowoczesny sposób produkcji piwa, cydru, octu i miodów pitnych może być prawdziwą rewolucją na rynku alkoholi.
Technologia opracowana przez dr Kingę ma działanie przeciwzapalne i antybiotyczne.
Dr Kinga Adamenko napisała pracę doktorską, której tematem przewodnim jest właśnie produkcja tych trunków z wykorzystaniem owoców derenia. Kobieta rozpoczęła badania nad tą technologią, ponieważ wcześniej nie istniały żadne źródła naukowe na ten temat.
Naukowczyni została nagrodzona przez Prezesa Rady Ministrów za swoje badania.
W swojej pracy, dr Adamenko opracowała technologie pozwalające na zachowanie w trunkach związków, które mają pozytywny wpływ na organizm ludzki. Zbadała wpływ przygotowania brzeczki fermentacyjnej, materiału biologicznego, fermentacji burzliwej oraz cichej, procesu leżakowania. W wyniku badania i przeprowadzonej fermentacji okazało się, że powstałe napoje mają bardzo dobry wpływ na zdrowie, a jeden ze składników, kwas sloganowy, posiada działanie przeciwzapalne, antybiotyczne i antyrakowe.
Naukowczyni w przyszłości chciałaby podjąć współpracę z firmami piwowarskimi i doprowadzić do wprowadzenia swojej nowatorskiej i prozdrowotnej metody na rynek.
Antyrakowe piwo z Wrocławia
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie