Reklama

Antyrakowe piwo z Wrocławia

17/03/2022 23:11

Produkcja trunków z wykorzystaniem owoców derenia daje im właściwości prozdrowotne, w tym również antyrakowe.

Dr Kinga Adamenko z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opracowała technologię zakwaszania, która posiada działanie prozdrowotne. Ten nowoczesny sposób produkcji piwa, cydru, octu i miodów pitnych może być prawdziwą rewolucją na rynku alkoholi. 

Technologia opracowana przez dr Kingę ma działanie przeciwzapalne i antybiotyczne.

Dr Kinga Adamenko napisała pracę doktorską, której tematem przewodnim jest właśnie produkcja tych trunków z wykorzystaniem owoców derenia. Kobieta rozpoczęła badania nad tą technologią, ponieważ wcześniej nie istniały żadne źródła naukowe na ten temat. 

Naukowczyni została nagrodzona przez Prezesa Rady Ministrów za swoje badania.

W swojej pracy, dr Adamenko opracowała technologie pozwalające na zachowanie w trunkach związków, które mają pozytywny wpływ na organizm ludzki. Zbadała wpływ przygotowania brzeczki fermentacyjnej, materiału biologicznego, fermentacji burzliwej oraz cichej, procesu leżakowania. W wyniku badania i przeprowadzonej fermentacji okazało się, że powstałe napoje mają bardzo dobry wpływ na zdrowie, a jeden ze składników, kwas sloganowy, posiada działanie przeciwzapalne, antybiotyczne i antyrakowe.

Naukowczyni w przyszłości chciałaby podjąć współpracę z firmami piwowarskimi i doprowadzić do wprowadzenia swojej nowatorskiej i prozdrowotnej metody na rynek.

 

Antyrakowe piwo z Wrocławia

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo 24wroclaw.pl




Reklama
Wróć do