
Konkurs Piw Rzemieślniczych jest jedną z najbardziej prestiżowych imprez branżowych w Polsce. Od ośmiu lat doświadczeni sędziowie wyłaniają najlepsze piwa uwarzone według autorskich receptur. W tym roku konkurs zorganizowano po raz pierwszy w ramach Poznańskich Targów Piwnych.
Małe browary (rzemieślnicze, restauracyjne i regionalne) z całej Polski mogły wystawić po jednym piwie w każdej kategorii, między innymi Grodziskie, Pszeniczne, American Pale, White IPA, Black IPA czy Pumpkin Ale. Następnie jury wybrało w każdej z nich trzy najlepsze piwa. Wśród nagrodzonych znalazło się wrocławskie piwo z browaru restauracyjnego Złoty Pies. Golden Weizen, autorstwa Łukasza Szweda zdobył srebro w kategorii piw pszenicznych (HefeWeizen).
Nagrodzony Golden Weizen to klasyczne piwo pszeniczne w niemieckim stylu (słód pszeniczny stanowi ponad 50% zasypu). Jest orzeźwiające, słodowe, o smaku chlebowym. Warzy się je przy użyciu polskiego chmielu Lubelski. Łukasz Szwed, autor receptury, zaczynał jako piwowar domowy. Fascynacja różnorodnością niuansów, które decydują o smaku i aromacie piwa, skłoniła go do dalszego rozwoju. Zrobił doktorat na wrocławskim Uniwersytecie Przyrodniczym w dziedzinie technologii żywności i żywienia człowieka, specjalność – procesy fermentacji. Teraz jest głównym piwowarem we wrocławskim browarze restauracyjnym Złoty Pies, który otworzył się niespełna miesiąc temu we wrocławskim Rynku. W tej chwili można tutaj zamawiać cztery rodzaje rzemieślniczego piwa, warzonego na miejscu. Oprócz nagrodzonego Golden Weizena – z golden retrieverem na kranie - goście mogą degustować również Boksera (Lager), Pitbulla (IPA), Buldoga Amber (wariacja na temat marcowego).
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie