Reklama

Kulinarne inspiracje przy świątecznym stole

30/11/2015 09:25

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko tradycyjne polskie potrawy, które spożywamy podczas wigilijnej kolacji, jak czerwony barszcz, karp czy makowiec. Na świątecznym stole mogą królować również bardziej nietypowe dania, na co najlepszym dowodem są specjały, które restauracje często przygotowują w okresie przedświątecznym. Miłośnicy mniej oczywistych kulinarnych połączeń znajdą dla siebie wiele ciekawych propozycji w kartach dań.

– Chcemy zainspirować naszych gości i pokazać, że Święta to czas, w którym warto pozwolić sobie na odkrywanie nowych smaków, których dotychczas może nie było okazji spróbować. Pomysłów na świąteczne potrawy można szukać w tradycjach kulinarnych innych krajów – mówi Mariusz Kozak, szef kuchni wrocławskiej restauracji Food Art Gallery. – W naszym menu proponujemy przede wszystkim dania inspirowane kuchnią francuską, jak terrinę z dziczyzny i foie gras z chutneyem śliwkowym czy krem grzybowy z duxelle grzybowymi, jajkiem confit, grzankami i oliwą truflową.

Szef kuchni Food Art Gallery inspiruje również, jak można ciekawie odmienić tradycyjne wigilijne dania. Polski śledź zyska nowy, odświeżony charakter, gdy podamy go w oleju lnianym z ogórkiem i ziemniakami. Z kolei do czerwonego barszczu zamiast uszek możemy dodać tortellini, czyli małe włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym bądź grzybowym. W Święta naturalnie nie może zabraknąć słodkości, dlatego w menu Food Art Gallery znajdziemy również wyjątkowe desery, jak czekoladowa delicja z lodami śliwkowymi czy parfait orzechowe z sosem muscovado. Świąteczne menu dostępne jest w Food Art Gallery do 23 grudnia.

Boże Narodzenie to oczywiście także czas obdarowywania bliskich prezentami. Wspaniałym pomysłem na świąteczny upominek może być voucher na przykład na menu degustacyjne, które restauracja przygotowała z myślą o wszystkich wielbicielach kulinariów.

 Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia to idealna okazja, by poszukać pomysłów na oryginalne dania, którymi zaskoczymy gości przy świątecznym stole. Warto nieco wcześniej, jeszcze w przedświątecznym okresie, odwiedzić lokalne restauracje i zainspirować się propozycjami szefów kuchni.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo 24wroclaw.pl




Reklama
Wróć do