Reklama

Foodsharing nie tylko od święta. Żeby nie marnować, warto się dzielić

Redaktorzy
23/11/2023 20:07

Według najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie Marnuj Jedzenia 2023” w domach niemal 60 proc. Polaków „spożywka” regularnie trafia do kosza. Skala marnotrawstwa martwi szczególnie, gdy zestawimy ją z liczbą osób żyjących w skrajnej biedzie. Mowa o grupie liczącej ponad 1.5 miliona ludzi. Rozwiązanie dla obu tych zjawisk choć banalne, jest doskonałe w swojej prostocie - warto się dzielić. We Wrocławiu na Klecinie właśnie pojawiła się charakterystyczna zielono-czerwona lodówka społeczna. W przyszłości w wybranych miejscowościach na południu Polski mogą powstać jeszcze 4 identyczne jadłodzielnie.

Ponad połowa Polaków marnuje jedzenie. Najczęściej, jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności, do kosza trafiają chleb, owoce, warzywa oraz mięso. Przy odrobinie chęci, każdy z tych artykułów można uratować - z czerstwego chleba piekąc grzanki, dojrzałe owoce i warzywa przerabiając na przetwory, a mięso wekując, przedłużając tym samym jego termin do spożycia.

Brak kulinarnych umiejętności nie stanowi problemu. W końcu, gdy jedzenia mamy za dużo, można się nim najzwyczajniej podzielić, ale i to należy robić z głową. Potrzebujących nie brakuje. W Polsce ponad 4% obywateli żyje w skrajnej biedzie. Dla wielu z nich domowy posiłek to dobro luksusowe, na który nie mogą sobie pozwolić. Chcąc wesprzeć osoby w kryzysie, nadwyżki żywnościowe warto przekazać do lodówek społecznych, pamiętając o kilku istotnych zasadach.

Przede wszystkim dostarczone produkty powinny być bezpieczne i nadawać się do spożycia. Do jadłodzielni nie należy wkładać artykułów, które sprzyjają rozwojowi drobnoustrojów (świeże mięso, jajka) oraz tych, które nie nadają się do przechowywania w urządzeniach chłodniczych (makarony, kasze, mąki).

 

W myśl idei foodsharingu, 23 listopada, w stolicy Dolnego Śląska pojawiła się nowa lodówka społeczna. Termin jej postawienia nie jest przypadkowy. Wielkimi krokami zbliżają się święta, a to oznacza kilkukrotnie więcej jedzenia, które trzeba uchronić przed zmarnowaniem.

 

Pomaganie kontra marnowanie

 

Pierwsza charakterystyczna zielono-czerwona jadłodzielnia stanęła przy ul. Kościelnej we Wrocławiu. Jej obecność to efekt współpracy marki Cukier Królewski z Fundacją Weź Pomóż. Wspólne działania są z kolei kontynuacją zainaugurowanej w ubiegłym roku kampanii Piecz, Przerabiaj, Podziel się, w ramach której „Królewski” zachęca do niemarnowania żywności, a także podpowiada gotowe rozwiązania i przepisy w duchu less waste. Teraz dodatkowo została ona rozwinięta o świąteczną akcję Gdzie dobro króluje, nic się nie marnuje. Ideą przedsięwzięcia jest uruchomienie w polskich miastach jadłodzielni, które z jednej strony będą przeciwdziałać wyrzucaniu żywności, a z drugiej stanowić realne wsparcie dla potrzebujących. W jakich lokalizacjach pojawią się kolejne lodówki społeczne? Tego dowiemy się w grudniu. Natomiast już teraz wiadomo, że łącznie może być ich nawet 5.

 

Jak pomóc?

 

Każdy, kto chce dołożyć swoją cegiełkę do pojawienia się kolejnych lodówek społecznych może to zrobić w niezwykle prosty sposób - dołączając 7 grudnia do live’a, którego na Instagramie @cukierkrolewski poprowadzą Aleksandra Tatka (@olatatka_) oraz Monika Molecka (@pysznieczyprzepysznie). Obie Panie od kilku lat są ambasadorkami marki Cukier Królewski oraz prawdziwymi specjalistkami od słodkości. Uczestnicy grudniowego wydarzenia online mogą więc połączyć przyjemne z pożytecznym - poznać przepisy na wyśmienite świąteczne desery, a przy okazji pomóc. Za każde 500 osób obecnych podczas transmisji, marka Cukier Królewski postawi jedną lodówkę społeczną.

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo 24wroclaw.pl




Reklama
Wróć do