
Browar Mieszczański na osiedlu Huby to unikalny zabytek przemysłowej architektury Wrocławia.
Historia browaru zaczęła się w 1894 roku, kiedy wrocławski restaurator Robert Hain wybudował zakład do warzenie piwa na potrzeby swojego lokalu - Alter Weinstock.
W roku 1907 browar Roberta Haina wykupiło Stowarzyszenie Wrocławskich Oberżystów i Szynkarzy. Rozpoczęto w nim wówczas warzenie na potrzeby lokali wrocławskich, których właściciele nie chcieli ulec konkurencji ze strony piwowarstwa przemysłowego. Okres największej prosperity przypadł na lata 20. ubiegłego wieku, kiedy to pod nazwą "Bürgerliches Brauhaus Breslau AG" (to geneza potocznie używanego skrótu "BBB") wytwarzał 6000 hektolitrów chmielowego trunku rocznie.
Budynek cudem przetrwał oblężenie Wrocławia w 1945 roku, choć po zdobyciu miasta sowieci rozszabrowali jego wyposażenie. Produkcję wznowiono po uzupełnieniu rozkradzionych i uszkodzonych maszyn. Zakład wznowił działalność jako Browar Mieszczański, a następnie jako Oddział Mieszczański przyłączony został do Wrocławskich Zakładów Piwowarskich. W okresie powojennym produkcja wynosiła około 5000 hektolitrów rocznie. Po kilku latach produkcję piwa wstrzymano a zakładzie wytwarzano kwas mlekowy.
Produkcję piwa wznowiono w roku 1965. Szybko osiągnęła nie spotykane wcześniej rozmiary 100 tysięcy hektolitrów rocznie.
Po przemianach ustrojowych Zakłady Piwowarskie przekształcono w Browary Dolnośląskie Piast S.A. W 1996 roku, po zmianie właściciela, warzenie piwa definitywnie zawieszono. Od 2003 roku działa tu centrum kulturalne.
Zapraszamy do galerii zdjęć razem z SOP the DRONE. Zdjęcia Wrocławia z lotu ptaka
Jeżeli interesują was unikalne zdjęcia Wrocławia. Chcecie zamówić sesję zdjęciową z drona swojego obiektu czy swojej firmy - zapraszamy do kontaktu : [email protected] oraz www.sopthedrone.com
Wrocław z góry. Browar Mieszczański.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie