
Niektórych warzyw i owoców nie można spożywać w całości. Sprawdź, czego się wystrzegać. Nie należy jeść ziemniaków, które wypuściły pędy. Znajduje się w nich solanina, która jest związkiem toksycznym. Liście pomidora również zawierają toksyczną solaninę. Ponadto, jest w nich również tomatyna, której zjedzenie może wywołać rewolucje żołądkowe.
Pestki jabłek mogą spowodować poważne zatrucie pokarmowe, przez zawartą w
nich amigdalinę. Jest to organiczny związek chemiczny, który wiążąc się
z enzymami trawiennymi obecnymi w przewodzie pokarmowym, uwalnia
zabójczy cyjanek. Mimo drogocennych właściwości czarnego bzu, należy
zachować umiar w jego spożywaniu. Pod żadnym pozorem nie wolno smakować
liści, konarów i korzeni czarnego bzu, ponieważ zawarte w nich
substancje są dla ludzi toksyczne. Jadalne są tylko młode pędy
szparagów. W przekwitłych warzywach jest toksyczny związek, zwany
sapogeniną, może wywołać ostrą biegunkę oraz wymioty.
Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie