
Szarlotka to idealne ciasto na nadchodzące jesienne dni, wraz ze świeżo parzoną kawą rozgrzeją ochładzającą się aurę, jest to klucz do serc i podniebień wszystkich, nawet najbardziej wymagających. Słodkie jabłka wraz z aromatycznym cynamonem otulone lekką i delikatną niczym chmurka bezową pianką z pewnością uczynią Twój dzień lepszym;)
Składniki niezbędne do wykonania ciasta na blaszkę o wymiarach ok. 24 x 34
Na kruchy spód :
⁃ 150g masła
⁃ 200g mąki pszennej
⁃ 4 żółtka jajek (białka zostaną wykorzystane do zrobienia bezy)
⁃ 50g cukru pudru
⁃ opakowanie cukru waniliowego
⁃ łyżeczka proszku do pieczenia
Na jabłka :
⁃ ok. 1,5 kg jabłek - najlepiej sprawdzą się szara reneta, antonówka bądź papierówka
⁃ opakowanie cynamonu (20g)
⁃ 2 opakowania cukru waniliowego
⁃ pół cytryny
Na bezę :
⁃ 4 białka jajka
⁃ 250g cukru
⁃ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Na kruszonkę :
⁃ 80g masła
⁃ 80g cukru
⁃ 100g mąki
Wykonanie kruchego spodu :
Nagrzać piekarnik na 170 st.C
Wszystkie wymienione wyżej składniki zagnieść na jednolite ciasto. Wsadzić na 20 minut do lodówki, po upływie tego czasu wyłożyć ciasto na dno blaszki i wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika.
Wykonanie jabłek
Jabłka umyć, osuszyć i obrać ze skóry. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny.
Wykonanie bezy :
Do białek jaj dodać szczyptę soli i ubijać do uzyskania jasnej, sztywnej piany. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo cukier, gdy białka połączymy już z 250 gramami cukru, ubijamy jeszcze przez ok. 3 minuty. Po upływie tego czasu dodajmy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, miksujemy jeszcze przez chwile.
Wykonanie kruszonki :
Wszystkie składniki wymieszać.
Na podpieczony spod z kruchego ciasta, wyłożyć jabłka, następnie pianę z bezy oraz kruszonkę. Wstawić na 40 minut do nagrzanego do 170 st.C piekarnika. Po tym czasie ciasto wyjąć, posypać cukrem pudrem i zachwycać się jego wyśmienitym smakiem.
Smacznego!
Maja poleca - Szarlotka z bezą i kruszonką
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie