
W styczniu nastąpił ósmy z rzędu miesięczny wzrost cen żywności. Dynamika wzrostu cen jest najwyższa od 2014 roku.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) poinformowała, że indeks światowych cen żywności wzrósł w styczniu do 113,3 pkt, co oznaczało, że wzrost wzrost wynosił 4,3 procent miesiąc do miesiąca oraz 10,5 procent rok do roku.
W styczniu indeks wynosił 102,5 punktów, w grudniu średnio 107,5. W listopadzie, po korekcie, 105,2. Średnia wartość indeksu w 2020 roku wyniosła 97,9. Jest ona o 3,1 proc. wyższa niż w 2019 roku.
Styczniowy wzrost cen produktów żywnościowych był ósmym z rzędu miesięcznym wzrostem i jednocześnie najszybszym od 2014 roku. Jest on konsekwencją ogromnych wzrostów w indeksach cukru, oleju, mięsa i zboża.
Wybuch inflacji w cenach żywności nałożył się na sytuację, w której przez pandemię Covid-19 wiele osób na świecie straciło źródło dochodów i zmaga się z trudnościami w utrzymaniu. Wiele krajów jest wysoce niezadowolona, a dostęp do żywności jest czynnikiem kluczowym dla wszystkich. Może się to przełożyć na wybuch obaw i niepokoju społecznego.
Ceny żywności cały czas rosną
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie