Reklama

Apetyt na miasto – wystawa cukiernicza na placu Nowy Targ

12/04/2016 09:21

W najbliższy weekend w Goethe-Institut Pop Up Pavillon na placu Nowy Targ zostanie zaprezentowana oryginalna ekspozycja „Digesting History” ukazująca wykonane z ciasta nieistniejące już budowle wrocławskie. Jest to okazja do poznania historii miasta, a przy okazji docenienia kunsztu wrocławskich piekarzy.

Ekspozycja „Digesting History” zostanie otwarta w czwartek 14 kwietnia, a oglądać ją będzie można do niedzieli. Przedstawiać będzie istniejące lub zniszczone w czasie wojny budowle zaprojektowane przez architekta Hansa Poelziga. Miniatury zostaną wykonane z piernika, ciasta jogurtowego, cukru i marcepanu, co zapewni im trwałość. Będą mierzyć od 5 cm do 80 cm wysokości (największa ma mierzyć 2 m), a wykonają je cukiernicy z Dolnośląskiego Cechu Piekarzy i Cukierników.


Za opiekę nad projektem i ostateczny kształt ekspozycji odpowiedzialne są kuratorka Suzanne Prinz i abwolwentka wrocławskiej ASP Olga Lewicka. Wyroby cukiernicze zostaną wystawione w Goethe-Institut Pop Up Pavillon – szklanym prostopadłościennym pawilonie, który stanął na placu Nowy Targ.


Hanz Poelzig to architekt, który zaprojektował m.in. Pawilon Czterech Kopuł. Do 1916 roku kierował Akademią Sztuk Pięknych i nadał jej działalności nowy, nowoczesny kierunek. Wystawa ma być okazją do przypomnienia wkładu pochodzących spoza Polski architektów w rozwój i kształt Wrocławia.


Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo 24wroclaw.pl




Reklama
Wróć do