Reklama

Wrocław zyska kolejną lodówkę społeczną

Redaktorzy
01/04/2023 15:53

Na Bazarze Komandor, w samym sercu Wrocławia, uruchomiono właśnie trzecią miejską lodówkę społeczną, dzięki wsparciu i współpracy z Whirlpool Corporation. Timing akcji jest nieprzypadkowy – Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią nieprzebrane ilości jedzenia, które często, niezjedzone przez nas i nasze rodziny, wyrzucamy do kosza.

Bazar Komandor to doskonale znane wrocławianom targowisko, które działa od ponad 30 lat i zapewnia mieszkańcom dostęp do najwyższej jakości warzyw, owoców, a także innych produktów spożywczych od regionalnych producentów i nie tylko. Od dziś to także lokalizacja trzeciej miejskiej lodówki społecznej we Wrocławiu.

Miasto Wrocław oraz firma Whirlpool Corporation apelują wspólnie do mieszkańców i zachęcają, by w trakcie wielkanocnego ferworu nie marnować jedzenia. Jeszcze przed świętami warto sporządzić dokładną listę produktów, których będziemy potrzebować do zapełnienia naszego wielkanocnego stołu, ale także oszacować, ile realnie jesteśmy w stanie zjeść w trakcie tego wydłużonego weekendu. Jeśli już podczas przygotowań lub samych świąt zorientujemy się, że mamy zdecydowanie za dużo przysmaków, warto od razu podzielić się nimi w prosty sposób – korzystając z lodówki społecznej.

Reklama

- Zależy nam na tym, by regularnie przypominać o idei niemarnowania żywności. To problem, który dotyka wielu europejskich społeczeństw, a w Polsce jest szczególnie duży, także ze względu na nasze upodobania do dużych, rodzinnych celebracji – tłumaczy Zygmunt Łopalewski, dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej Whirlpool Corporation. – Lodówka społeczna to prosty, łatwo dostępny sposób, by podzielić się jedzeniem, które wciąż nadaje się do spożycia. Wystarczy zapakować nadmiarową żywność do pojemnika i podpisać dokładnie, co i kiedy przygotowaliśmy. To już nasza trzecia lodówka we Wrocławiu, a podobne ufundowaliśmy również w Radomsku i Łodzi, gdzie także prowadzimy działalność. Cieszymy się, że tego typu inicjatywy są tak ciepło przyjmowane przez lokalne społeczności i z radością obserwujemy, jak mieszkańcy z nich korzystają.

Produkty spożywcze umieszczane w lodówkach społecznych nie mogą zawierać jakichkolwiek oznak zepsucia, takich jak pleśń, nadgnicie czy specyficzny zapach. Muszą być szczelnie zapakowane (np. w słoik lub plastikowe pudełko) i dokładnie opisane. W tym celu warto zaznaczyć, co jest w środku i z jakich składników zostało zrobione (w razie gdyby ktoś miał alergię pokarmową), a także kiedy przygotowaliśmy daną potrawę, tak aby ten, kto z niej korzysta, nie był zaskoczony.

Reklama


 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo 24wroclaw.pl




Reklama
Wróć do