Reklama

JARMARK WŁOSKI W PASAŻU GRUNWALDZKIM

Redaktorzy
16/02/2022 12:32

Mamma Mia zielona pietruszka! W Pasażu Grunwaldzkim trwa jarmark pełen oryginalnych przysmaków z Półwyspu Apenińskiego. Soczyste oliwki, suszone w słońcu pomidory, czy wyławiane z lazurowego morza anchois sprawią, że każde danie będzie jak od „mammy”. W roli sprzedawców najlepsi eksperci, czyli „prawdziwi Włosi”. W rozmowie z Joanną Klisowską o tajnikach najbardziej popularnej kuchni świata.

Za co Polacy tak kochają kuchnię włoską?

Joanna Klisowska: Polacy kochają Włochy i kuchnię włoską za jej wyraziste i różnorodne smaki. Aromat świeżych ziół i przypraw kojarzy się ze słońcem, morzem i wakacjami. Sekretem włoskiej kuchni jest również jej prostota. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, by stworzyć coś wyśmienitego!

Bez jakich składników „prawdziwy Włoch” nie wyobraża sobie życia?

J.K.: Długo by wymieniać, ale jest to na pewno oliwa z oliwek, pasta czyli makaron, cytryna, czosnek, peperoncino oraz oczywiście pyszna aromatyczna kawa, koniecznie mocna.

A jaki jest najczęstszy kulinarny błąd, który popełniamy, a którego nie zaakceptowałaby żadna „mamma”?

J.K.: Najgorszy błąd kulinarny to rozgotowany, zbyt miękki makaron. Włoski makaron powinien być ugotowany „al dente”. Faux pas to także cappuccino po obfitym posiłku zamiast uświęconego tradycją espresso, a dodawanie sosu majonezowego czy czosnkowego do pizzy to prawdziwa zbrodnia!

Czy jakość produktów wpływa na nasze dania?

J.K.: Nie od dzisiaj wiadomo, ze kuchnia włoska opiera się na tym co sezonowe. Jemy to co świeże, to, co aktualnie „serwuje” nam natura. Takie podejście gwarantuje, że produkty lądujące na talerzu są najwyższej jakości a to przecież stanowi o fenomenie włoskich potraw.

Skąd pomysł na Jarmark Włoski w sercu Wrocławia i co na nim znajdziemy?

J.K.: Jarmark włoski to znakomita okazja by poczuć powiew lata w środku zimy. To także szansa, by zaopatrzyć się w najlepszej jakości włoskie produkty, takie jak oliwy z oliwek, sery kozie i owcze, sery z truflą, sery z dodatkiem czerwonego wina czy oryginalny parmezan. Kulinarni smakosze docenią absolutny rarytas jakim jest filetto di manzo, czyli wędzony filet wołowy wprost z Toskanii, a także tyrolskie kiełbaski z kminkiem czy słynną karkówkę wieprzową na zimno. Na jarmarku nie mogło też zabraknąć wspaniałych włoskich słodkości, przepysznego nugatu i cannoli siciliani - znanych na całym świecie sycylijskich ciasteczek.


 


 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo 24wroclaw.pl




Reklama
Wróć do