Reklama

Europa na widelcu po raz ósmy

03/06/2016 18:20

W piątek 3 czerwca rozpoczęła się ósma edycja „Europy na widelcu”. Piątek przewidziany jest jako „Dzień Wrocławski”, zaś w sobotę będzie można spróbować potraw kuchni różnych krajów Europy.

Piątek został zaplanowany jako dzień promocji kuchni regionalnej – wrocławskiej, jak też całego Dolnego Śląska. W ramach imprezy przewidziano premierę „Wrocławskiej książki kucharskiej” skupiającej przepisy znanych i typowych dla naszego regionu potraw. Warto wiedzieć, że niektóre z nich mają korzenie wschodnie i mają wiele wspólnego z tradycyjną kuchnią dawnego Lwowa i Galicji. Odbędzie się także konkurs na najlepszy produkt dolnośląski. Przed sceną zostanie też ustawione specjalne stoisko „Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska”. Organizatorzy podkreślają, że w ten sposób zamierzają promować wśród turystów kuchnię dolnośląską, stosunkowo mało znaną w kraju.


Najważniejsza część imprezy odbędzie się przed sceną, której okolice której zostały ogrodzone. Tam wstęp jest płatny; aby wejść, należy wykupić cegiełkę o wartości 5 zł. W zamian za to goście będą mogli podziwiać pracę kucharzy i spróbować wykonanych przez nich potraw. Będzie można skosztować m.in. belgijskiej wołowiny w piwie po flamandzku, francuskiego gulaszu warzywnego, krewetek po hiszpańsku, litewskiego rosołu z kołdunami czy szwedzkich śledzi w sosie musztardowo-miodowym.


Przewidziano też wiele atrakcji dla osób, które wolą pozostać poza sceną. Już teraz w południowej części Rynku pojawiły się dodatkowe stragany z przysmakami z różnych krajów. Każde stoisko oznaczone jest flagą państwa, którego jest reprezentantem. Można tu zaopatrzyć się we francuskie wina i żabie udka, austriackie sery, węgierskie papryki w wielu odmianach czy hiszpańskie oliwki. Nie można pominąć też stoisk promujących pochodzący z Dolnego Śląska cydr i pierniki oraz pieczywa. Blisko sceny odbędą się pokazy pieczenia chleba, co wbrew pozorom jest niełatwą sztuką.


„Europie na widelcu” towarzyszyć będą liczne imprezy towarzyszące. Należą do nich m.in. jarmark produktów regionalnych, wystawa „Europa od kuchni” zorganizowana w Muzeum Poczty i Telekomunikacji, a także Festiwal Foodtracków przy Browarze Mieszczańskim.


Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo 24wroclaw.pl




Reklama
Wróć do