Reklama

Czy(m) jest wrocławska kuchnia?

24/10/2016 11:11

Czy istnieje coś takiego jak typowa wrocławska kuchnia? Jakie ma korzenie, z czego się wywodzi i co odcisnęło na niej swoje piętno? Między innymi na takie właśnie pytania poznamy odpowiedzi w czwartek 27 października podczas panelu dyskusyjnego.

Restaurant Week, tuWroclaw.com i Biuro Promocji Miasta i Turystyki UM Wrocławia zapraszają na debatę na temat wrocławskich tradycji kulinarnych     z udziałem szefów kuchni, blogerów kulinarnych oraz mieszkańców. Jednym  z pretekstów do spotkania jest wydana z okazji Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016 książka „Wrocławska Książka Kucharska”, zawierająca przepisy nadesłane przez wrocławian.

W dyskusji wezmą udział między innymi  zwyciężczyni popularnego programu MasterChef- Beata Śniechowska, Tomasz Hartman  z FoodThink Tank, Grzegorz Pomietło, szef kuchni Art Hotel, Zbigniew Koźlik, szef kuchni Hotelu Plaza,  Barbara Jakimowicz-Klein - autorka wielu książek kucharskich oraz Piotr Gładczak, autor największego bloga kulinarnego we Wrocławiu. Całe spotkanie poprowadzi Damian Filipowski, redaktor naczelny portalu tuWroclaw.com.


Prelegenci:


Beata Śniechowska – Zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef. Dla gotowania zrezygnowała z pracy na Politechnice Wrocławskiej. Doświadczenie zbierała w takich miejscach jak Bistro de Paris, restauracji Michela Morana oraz w kuchni Hotelu La Regina pod okiem Pawła Oszczyka.


Barbara Jakimowicz-Klein – Autorka wielu książek kulinarnych. W szczególności interesuje się tradycjami kulinarnymi oraz folklorem Dolnego Śląska, o których pisze na portalu Potrawyregionalne.pl. Relacjonuje tam też imprezy kulinarne, odbywające się w tym regionie Polski, oraz prowadzi autorskie działy poświęcone różnego rodzaju chlebom i pieczywu obrzędowemu.


Tomasz Hartman - Prezes fundacji „Food Think Tank”, zrzeszającej rzemieślników z Europy, dla których wspólnym mianownikiem jest jedzenie. Wieczny punkowiec i idealista, budujący swoją kuchnię na dobrym, niskoprzetworzonym produkcie. Jego uwaga zwrócona jest na kuchnię skandynawską, japońską i surową polską.


Grzegorz Pomietło - szef kuchni restauracji Art Hotelu. Specjalista kuchni dawnego Wrocławia, gdzie mieszały się smaki wielu kultur, które zamieszkiwały przedwojenny Wrocław. Z wielką pasją  odtwarza dawny smak Wrocławia.  I był to strzał  w dziesiątkę.  Dawny Smak Wrocławia to specjalność  restauracji.


Zbigniew Koźlik - zmienia i urozmaica wrocławską kuchnię, oferując prekursorskie menu, dbając przy tym o podniebienie każdego Gościa w restauracji Hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu.


Piotr Gładczak – Jeden z najbardziej znanych wrocławskich blogerów kulinarnych. Założyciel bloga Wrocławskie Podróże Kulinarne. Codziennie odwiedza i testuje lokalne knajpy w poszukiwaniu smaku i dobrego jedzenia.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo 24wroclaw.pl




Reklama
Wróć do