Reklama

Czy kebab może być zdrowy? Podpowiadamy

25/09/2017 16:10

Bary serwujące kebab omijasz szerokim łukiem? Jeśli takie dania kojarzą Ci się wyłącznie z niezdrowym jedzeniem, jesteś w błędzie. Sprawdź dlaczego kebab uznawany jest za zdrowy i pożywny posiłek.

O tym jak bardzo popularny jest kebab we Wrocławiu, Łodzi, Warszawie oraz wielu innych miastach świadczy duża liczba działających lokali tego typu. Nie ma się czemu dziwić – to smaczne i szybkie jedzenie, które jest w stanie zaspokoić nawet największy głód. Pojawia się jednak pytanie: czy kebab jest zdrowy?

Kebab może być zdrowy – to fakt

Kebab nie jest typowym jedzeniem fastfoodowym, chociaż takie jest pierwsze skojarzenie. Wynika to przede wszystkim z faktu, że często serwowany jest w menu obok hamburgerów, zapiekanek czy hot dogów.

Tymczasem warto mieć świadomość, że oryginalny kebab we Wrocławiu, Gdyni, Gdańsku czy Łodzi charakteryzuje się wieloma walorami. Na korzyść tego dania przemawia kilka znaczących argumentów.

Kebab wcale nie jest wysoko kaloryczny

Szacuje się, że 100 g dostarcza około 170 kcal. Przyrządzany jest na bazie mięsa drobiowego, baraniego lub wołowego, które powszechnie jest uznawane za zdrowe. Warto natomiast zauważyć, że wieprzowina nie pojawia się w tradycyjnych przepisach.

Każdy wariant kebaba to mnóstwo warzyw

Kebab jest daniem serwowanym w wielu wersjach, ale w każdej dominują warzywa. Już sam doner (najpopularniejsza odmiana kebaba) podawany jest w towarzystwie marynowanych ogórków, pomidorów, sałatki. Dodatkiem do wariantu adana są pomidory, sałata, cebula. Natomiast wersja şiş uwzględnia kawałki papryki, bakłażana oraz pomidorów.

Składniki kebaba są grillowane lub pieczone

Jeżeli kebab we Wrocławiu, Warszawie czy innym mieście przyrządzany jest w oparciu o tradycyjne receptury, wówczas żaden składnik nie jest smażony na głębokim tłuszczu. Formą obróbki mięsa jest zwykle opiekanie na obrotowym rożnie lub grillowanie. Natomiast warzywa podaje się najczęściej w postaci surowej lub grillowanej.

Warto pamiętać, że na to by kebab był zdrowym posiłkiem ma wpływ sposób jego przyrządzania oraz jakość składników. Danie na bazie mięsa wieprzowego, klasycznych warzyw i sosu majonezowego zamknięte w bułce jest bardzo kaloryczne. Tymczasem mięso podawane na talerzu w towarzystwie tradycyjnych warzyw i z dodatkiem sosu jogurtowego jest znacznie zdrowszą alternatywą.

Trzeba znać umiar

Mimo że kebab uważany jest za zdrowe danie, trzeba zachować umiar – podobnie jak w przypadku każdego jedzenia. Wynika to przede wszystkim z konieczności zapewnienia organizmowi dostępu do zróżnicowanej diety, która będzie bogata w wiele składników odżywczych.

Ponadto codzienne spożywanie tego samego dania powoduje monotonię. Kebab – niezależnie od wariantu – przestanie smakować. Przesyt sprawi, że przez kolejnych kilka miesięcy (w najlepszym wypadku) nie zechcesz spojrzeć na to danie. Zamiast więc potem omijać szerokim łukiem bary szybkiej obsługi, lepiej postaw na zróżnicowaną dietę. Spożywanie kebaba zaś odłóż na wyjątkowe okazje lub moment, gdy nie będziesz mieć czasu na gotowanie obiadu.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo 24wroclaw.pl




Reklama
Wróć do