Reklama

10. WROCŁAWSKI FESTIWAL DOBREGO PIWA

03/06/2019 09:35
07

Stadion Wrocław godz: 16:00

Stoiska, kursy sensoryczne, spotkania i dyskusje, muzyka, smaczne jedzenie i gry miejskie - to wszystko już od 7 do 9 czerwca na Stadionie Wrocław podczas 10. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. To jedno z największych wydarzeń w Europie dedykowane unikalnym smakom i stylom piw warzonych przez browary rzemieślnicze

Czekolada, pumpernikiel, wędzonka, cytrusy, mango, kawa, wanilia, kokos, rum, whisky - to i dużo więcej można wyczuć w piwie. Przekonać się o tym można najlepiej na 10. Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa. Siedemdziesiąt siedem stoisk, blisko 500 piw lanych i ponad 800 butelkowych, polskie browary, piwne tradycje naszego kraju, goście z zagranicy, browary debiutujące, czyli działające nie dłużej niż rok - oto 10. edycja WFDP. Imprezę organizuje Centrum Kultury ZAMEK. Ostatnie odsłony odwiedzało od 60 do 70 tys. osób. Publiczność degustuje i ocenia piwo, szkoli się sensorycznie, bierze udział w warsztatach, prelekcjach i konkursach.

Integralna część festiwalu to Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie - w tym roku odbędzie się ich 16. edycja. Część gastronomiczną przygotowują Wrocławscy Ulicożercy.

Na Scenie Piwno-Kulinarnej można będzie spotkać piwowarów, blogerów i osoby związane z browarnictwem. Będą pokazy gotowania i warzenia piwa oraz Zero Waste Challenge, czyli przygotowanie dań z resztek. Podejmie się tego Tomasz Jakubiak, kucharz, autor książek, dziennikarz i gospodarz programów telewizyjnych. Będą występy DJ-ów i zespołów, a w Strefie Beer Geer Madness piwne pojedynki, ślepy test sensoryczny i foodpairing. Działać będą Strefa Turystyki Piwnej, pełna atrakcji dla dzieci i dorosłych Strefa Sportów Miejskich, Strefa Chillout Królewiecka i Strefa Blogerów Piwnych. Staną wystawy Piwna Galeria Plakatu, „Browarnictwo we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku. Historia i współczesność” i wystawa prezentująca osoby związane z piwną branżą.

Piwo festiwalowe uwarzył Browar Pivovsky ze Świdnicy. Do nabycia będą trzy rodzaje szkła festiwalowego, a specjalna aplikacja pomoże nam dowiedzieć się, jakie piwa są na stoiskach, dostępny w niej będzie także program festiwalu. Będzie można też dokonać bezpłatnych badań alkomatem.

Czy piwo sprawdza się w kuchni? Spytaliśmy o to czołowych wrocławskich Szefów Kuchni. Odpowiedzieli przesyłając przepisy, w których nie małą rolę odgrywa piwo. Publikowane są na Facebooku WFDP i na stronie internetowej festiwalu. Tam jest też „Poradnik początkującego piwosza”, krótki przewodnik przez piwne style, smaki, aromaty i podstawowe pojęcia.

10. WROCŁAWSKI FESTIWAL DOBREGO PIWA

* Miejsce: Stadion Wrocław, Aleja Śląska 1

* Piątek-niedziela, 7-9 czerwca 2019

* Godziny otwarcia: piątek 16-24, sobota 12-24, niedziela 12-20.

* www.festiwaldobregopiwa.pl

* WSTĘP WOLNY (płatne tylko wybrane punkty programu: szkolenia, spotkania z piwowarami)

* Organizator WFDP: Centrum Kultury Zamek, pl. Świętojański 1, 54-076 Wrocław

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo 24wroclaw.pl




Reklama
Wróć do