
Często w mediach można przeczytać informacje, że turyści masowo kupują oscypki, które jedynie wyglądają jak one. Bez certyfikatu, a jedynie na słowo gaździny. Zatem, jeśli do tej pory kosztowałeś jedynie oscypka na straganie, czas, by odwiedzić prawdziwą bacówkę i sprawdzić jak smakują prawdziwe serowe cuda wychodzące z rąk górali.
Oscypki to charakterystyczne sery, ale czy będąc raz bądź dwa razy w roku w górach, turysta jest w stanie rozpoznać, czy oscypek to oscypek? Zwłaszcza że są one produkowane tylko w kilku powiatach w Polsce. Oscypki to specyficzne sery, które wymagają dużych nakładów pracy, a z racji tego, że za każdą sztuką oscypka stoi człowiek, często jest on produktem deficytowym. Niestety również w Zakopanem. Dobrym pomysłem na poznanie jego smaku i procesu w jaki powstaje jest po prostu przekroczenie bram bacówki.
Koliba, kolyba, sałas bądź po prostu chata pasterska- tak określane są bacówki. To miejsce odpoczynku bacy i juhasów, ale też punkt, w którym powstają pyszne podhalańskie sery, oscypki i bryndza. Takie sery trafiają później na stragany bądź do regionalnych sklepów, również internetowych jak ten https://www.oscypki.pl/. To w bacówce przez pięć miesięcy toczy się życie i tu powstają zakopiańskie rarytasy.
Sery podhalańskie można zamówić w regionalnym sklepie. To opcja, gdy na Podhale daleko, a przychodzi smak na swojskie jadło. Sklepy regionalne, jak ten https://www.oscypki.pl/sklep/, oferują certyfikowane oscypki, sery podhalańskie, gołki, kulki, korboce, wędzone i niewędzone. Zamówienie można otrzymać nawet w jeden dzień roboczy.
Będąc na Podhalu warto zajrzeć do jednej z bacówek. To niesamowity klimat i duża przyjemność. Obcowanie z tradycją, historią i przede wszystkim z naturą. Bacówki i ich otoczenie to zupełnie inny świat, tworzony przez ludzi z pasją, którzy podtrzymują rodzinne tradycje.
Popularne bacówki na Oscypkowym Szlaku znajdziesz:
Bacówki to nie tylko Zakopane i okolica, ale również inne piękne rejony. Do niektórych bacówek dojście nie jest łatwe, często ukryte wśród przyrody, z dala od innych zabudowań. W takich miejscach wypasane owce dają dobre mleko. Warto też dodać, że bacowie stawiają na ekologiczne rozwiązania, wbrew technologii wciąż wszystko robią po swojemu. Dzięki czemu oscypek od wieków smakuje tak samo.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie